събота, 4 май 2013 г.

Великден - агнешка плешка


Здравейте и днес на този светъл празник. 

Христос Воскресе! 

Да сте живи и здрави, много щастливи и все така работливи! ;-)

Предлагам Ви още една рецепта за агнешко, агнешка плешка.
Нашата баба прави невероятно агнешко с пресен лук. Просто си го умее и винаги има
страхотен вкус и е сочно и не мирише толкова на агнешко.
Успех!


Агнешка плешка с пресен лук (от баба Вили)




















Продукти:  Агнешка плешка (около 1 000 гр.- 1500)
                   олио, сол, червен,черен пипер и 3 скилитки чесън - за намазване на плешката                  
                   7-10 връзки лук, малко киселец или лапад/спанак (нарязан и осолен),
                   1 обелен и  нарязан на ситно домат и джоджен
                   1 ч.л. розмарин - клонче отстрани в тавата                
                   За плънката - 1 ч.л. джоджен, 1 каф.ч. ориз, 1 глава лук,
                  130 гр. пил/агнешки дроб, сол на вкус, половин връзка магданоз и
                  1ч. л.черен пипер; може и малко настърган морков;
                         
             
Приготвяне на агнешката плешка:
Месото се осолява и се намазва с малко олио, червен, черен пипер и се шпикова с чесънчето (това означава, че се правят малки разрезчета по месото и там се слага чесънче).
На тиган запържвате лука, добавяте дроба и ориза, както сол, магданоз и черен пипер.
Така вече сте готови с плънката. В оформения джоб на плешката поставяте плънката и печете месото на 180 градуса. Пече се около 3 часа. Като отвреме на време обливате месото със соса от тавата, а и може да го мажете с масълце. Половин час преди да е готово месото се слага нарязания пресен лук, киселеца, домата и малко джоджен (всичко предварително нарязано и осолено. Ако вашата фурна е много силна, може да завиете агнешкото с фолио.

Пожелавам на всички весел и вкусен Великден!
Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар