Великден


Великденски козунак














Продукти:    2-3 яйца
                     1/2 ч.ч. прясно мляко
                     1 кафеена чаша олио
                     120 гр. меко масло
                     1/2 кг  брашно
                     1/2 кубче мая
                     130 гр. захар- около 1  
                     ч.ч. захар + щипка сол
                     1-2 ванилии 
                     захар за поръсване - може кафява и еднин жълтък за намазване
                 
  /70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
                   
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа

Приготвяне на козунака:  
Подбърква се каша от топлото мляко (в което е разтворена маята),  малко от захарта, солта, яйцата и част от брашното. Оставя се на топло да втаса (за около 5-10 мин). След това се добавя останалата захар, олио, масло, брашно и ванилията. Меси се, като ръцете се потапят в мазнина (разтопено масло или олио). Оставя се повторно да втаса (около 40 мин), след което се омесва заедно с ядките (стафиди, бадеми и т.н.) . Тестото може да се раздели на фитили и да се сплете на 3 (три) или 4 (четири)  плитки. Поставя се във форма, застлана с хартия за печене.  Оставя се пак да втаса и се намазва с жълтък, разбит с малко вода и отгоре може да се поръси със захар (може и кафява).  Пече се в умерена фурна за около 18-30 мин. Очаквайте още рецепти за празника ;-)

Да ви е сладко и ароматно ;-)


Агнешки котлетчета

















Продукти:    7-8 агнешки котлети (около 700 гр.)
                     2-3 с.л. олио
                     1 ч.л. сол
                     1/2 ч.л. джоджен
                     1 ч.л. розмарин
                     1 ч.л. мащерка
                     1 скилитка чесън
                     1/2 ч.л. горчица -
                 
             
Приготвяне на агнешките котлети:
Котлетите се осоляват и се намазват с малко олио.
Всички други подправки (предварително стрити) се втриват от двете страни на месото.
Слага се малко чесънче и отстрани в тавата. Така мариновано месото се слага в хладилка за около 3 часа минимум. Аз ги мариновах от вечерта и на сутринта ги сложих да се пекат.
На силно загрята фурна - 220 ги слагам за около 10 мин, като са покрити с фолио. След това махам фолиото и ги пека около 1 час. За тези, като мен, които не харесват розмарин, може и да не го слагат ;-). За гарнитура се сервира със зелена салата и ориз.

 Да ви е вкусно ;-)


Агнешка плешка с пресен лук (от баба Вили)

















Продукти:  Агнешка плешка (около 1 000 гр.- 1500)
                   олио, сол, червен,черен пипер и 3 скилитки чесън - за намазване на плешката                
                   7-10 връзки лук, малко киселец или лапад/спанак (нарязан и осолен),
                   1 обелен и  нарязан на ситно домат и джоджен
                   1 ч.л. розмарин - клонче отстрани в тавата              
                   За плънката - 1 ч.л. джоджен, 1 каф.ч. ориз, 1 глава лук,
                  130 гр. пил/агнешки дроб, сол на вкус, половин връзка магданоз и
                  1ч. л.черен пипер; може и малко настърган морков;
                       
           
Приготвяне на агнешката плешка:
Месото се осолява и се намазва с малко олио, червен, черен пипер и се шпикова с чесънчето (това означава, че се правят малки разрезчета по месото и там се слага чесънче).
На тиган запържвате лука, добавяте дроба и ориза, както сол, магданоз и черен пипер.
Така вече сте готови с плънката. В оформения джоб на плешката поставяте плънката и печете месото на 180 градуса. Пече се около 3 часа. Като отвреме на време обливате месото със соса от тавата, а и може да го мажете с масълце. Половин час преди да е готово месото се слага нарязания пресен лук, киселеца, домата и малко джоджен (всичко предварително нарязано и осолено. Ако вашата фурна е много силна, може да завиете агнешкото с фолио.

Честит празник!

Няма коментари:

Публикуване на коментар