Сладки и Соленки

Соленки (от тетрадката на баба Вили)

Соленки I
Продукти: 1 пак. масло
                  300гр. брашно
                  2-3 лъжици кис.мляко

 Приготвяне: Омесва се тесто и се правят кошнички
 Плънка: 2 яйца, 200гр. сирене
Напълват се кошничките и се пекат.

Соленки II
Продукти: 250гр. сирене
                  250гр. масло/маргарин
                  2 яйца
                  2 амонячни соди
                  1/2 ч.л. сода сол и брашно колкото поеме
 Приготвяне: Нарязва се на пръчици и се пече. Може да се поръси с ким.

Соленки III
Продукти: 150гр. краве сирене/настъргано
                  150гр. кашкавал/настърган
                  1 маргарин
                  1 кис.мляко
                  1 ч.л. сода за хляб
                  1 ч.л. сол
                  1кг. брашно

Приготвяне: Нарязва се на пръчици и се пече. Отново може да се поръси с ким.

Соленки IV
Продукти: 150гр. краве сирене/натрошено
                  150гр. настърган кашкавал
                  1 ч.ч.кис.мляко с една каф.лъж.сол
                  2 суп. лъж. мас
                  2 суп. лъж. маргарин
                  брашно - колкото поеме

Приготвяне: Омесва се тесто, което престоява в хладилника 2часа, като се покрие. Нарязват се соленките и се пекат до бледорозово.Могат да се поръсят с ким.

Сладки (от тетрадката на баба Вили)

Ванилови Сладки
Продукти: 200гр. масло
                  350гр. брашно
                  1 яйце
                  80гр. пудра захар
                  2 пак .ванилия
                  1/2ч.л. хлебна сода
                  настърган лимон (кората)

Приготвяне:  Разбива се маслото със захарта, прибавя се и останалите съставки. Разтила се кора и се режат кръгчета. Нареждат се на разстояние в слабо намазнена тава.
Пекат се на средно силна фурна, до поразовяване.


Сладки I

Продукти: 125гр. масло с 125гр. пудра захар
                  250гр. брашно
                  1 яйце и 1 жълтък
                  орехови ядки - около 100гр.
               
Приготвяне:  Разбиваме  маслото със захарта, прибавяме 1 яйце, 1 жълтък и брашното.Замесваме тесто; разточваме дебела кора и изрязваме полумесеци, които мажем с белтък и поръсваме с орехови ядки. Печем в умерена фурна до бледорозово.










Няма коментари:

Публикуване на коментар