Курабийки (от тетрадката на баба Вили)
Разбиваме 150гр. масло; прибавяме 70гр. пудра захар, 2 жълтъка, щипка сол и брашно до получаване на меко тесто. Оформяме топчета, които потапяме в разбитите белтъци и овалваме в едро нарязани бадемови ядки. Пече се на не много силна фурна, до порозавяване.
Пандишпаново руло (от тетрадката на баба Вили)
Продукти: 4 яйца
10 с.лъж. захар
мая
1 с.лъж. брашно
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. лимонтозу
Приготвяне: Разбиват се яйцата и захарта; прибавят се брашното и содата и лимонтозуто, смесени в брашното. Намазва се тавата с олио и се поставя хартия за печене. Изсипва се тестото върху хартията. Пече се 5,6 мин. в предварително затоплена фурна. Изважда се и се поставя върху мокра кърпа. На едната страна на рулото се поставя сладко, орехи и др. по желание. Навивасе внимателно с помощта на кърпата. Отгоре се поръсва с пудра захар.
Великденски козунак
Продукти: 2-3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 кафеена чаша олио
120 гр. меко масло
120 гр. меко масло
1/2 кг брашно
1/2 кубче мая
130 гр. захар- около 1
ч.ч. захар + щипка сол
1/2 кубче мая
130 гр. захар- около 1
ч.ч. захар + щипка сол
1-2 ванилии
захар за поръсване - може кафява и еднин жълтък за намазване
/70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа
/70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа
Приготвяне на козунака:
Подбърква се каша от топлото мляко (в което е разтворена маята), малко от захарта, солта, яйцата и част от брашното. Оставя се на топло да втаса (за около 5-10 мин). След това се добавя останалата захар, олио, масло, брашно и ванилията. Меси се, като ръцете се потапят в мазнина (разтопено масло или олио). Оставя се повторно да втаса (около 40 мин), след което се омесва заедно с ядките (стафиди, бадеми и т.н.) . Тестото може да се раздели на фитили и да се сплете на 3 или ч плитки. Поставя се във форма, застлана с хартия за печене. Оставя се пак да втаса и се намазва с жълтък, разбит с малко вода и отгоре може да се поръси със захар (може и кафява). Пече се в умерена фурна за около 18-30 мин. Очаквайте още рецепти за празника ;-)
Да ви е сладко и ароматно ;-)
Продукти:
За кошничките- брашно, за получаване на меко тесто, ванилия, 3 с.л. каф. захар, 100-120 гр. меко масло и разбира се щипка сол;
За крема -1яйце + 1жълтък, лим. корички, 50гр. масло и 1 каф.ч. захар - 70-80гр;
Приготвяне на плодовите тарталети:
За кошничките: От изброените продукти за кошничките, правите меко тесто, което слагате поне за 20 минути в хладилника. След това го разделяте на малки части и оформяте по стените на формите за печене. Аз нямах форми за тарталети, затова използвах форми за крем карамел - шол. Отсрани ги оформих с ръце. Да не забравите, когато сложите тестото, да го надупчите с виличка- един, два пъти и съответно да намазните формите и да ги поръсите с брашно ;-)
Пекат се до порозовяване - приблизително 10-15 мин.
За крема: Сега предварително разбивате яйцата и захарта, след което варите на водна баня заедно с лимоновите корички и маслото. Варите до сгъстяване - 10 мин (все пак са за децата) и след това изваждате лимоновите корички. По желание в крема, може да се сложи и една ванилия.
За украса: Ягоди и банани. Може и малини. Всичко е по ваш вкус!
Да ви е вкусно ;-)
Продукти за палачинките:
3 яйца, около 200 гр. брашно, 20гр. меко масло,
1 ванилия, щипка сол, 200 мл. прясно мляко;
Продукти за плънката:
За солените палачинки: крема сирене, копър, малко чесън (смесени)
По желание - кашкавал (настърган), маслини, шунка, филе;
За сладките - боровинки, ягоди и т.н.
Приготвяне на палачинките:
Яйцата се разбиват добре, след това се прибавя маслото, ванилията и солта и отново се разбива. Към така получената смес се прибавя брашното (най-добре на око, докато получите желата консистенция). Да не забравите да сложите малко масълце на тигана, както и върху всяка навита палачинка.
Сглобяване: Солените палачинки се сглобяват още на котлона - когато е готова от едната страна, палачинката се обръща и от другата и се редят желаните солени продукти.
Навива се на руло и се маже с масълце.
Аз направих няколко вида: с крема сирене и маслини; с крема сирене + филе и кашкавал; кашкавал + сирене;
За гости, палачинките може да се нарежат на колелца и да се сложат парти клечици ;-)
Сладките палачинки се мажат със сладко или плодове.
/Излизат около 10-12 палачинки/
Да ви е вкусно ;-)
Плодови тарталети с лимонов крем
Продукти:
За кошничките- брашно, за получаване на меко тесто, ванилия, 3 с.л. каф. захар, 100-120 гр. меко масло и разбира се щипка сол;
За крема -1яйце + 1жълтък, лим. корички, 50гр. масло и 1 каф.ч. захар - 70-80гр;
Приготвяне на плодовите тарталети:
За кошничките: От изброените продукти за кошничките, правите меко тесто, което слагате поне за 20 минути в хладилника. След това го разделяте на малки части и оформяте по стените на формите за печене. Аз нямах форми за тарталети, затова използвах форми за крем карамел - шол. Отсрани ги оформих с ръце. Да не забравите, когато сложите тестото, да го надупчите с виличка- един, два пъти и съответно да намазните формите и да ги поръсите с брашно ;-)
Пекат се до порозовяване - приблизително 10-15 мин.
За крема: Сега предварително разбивате яйцата и захарта, след което варите на водна баня заедно с лимоновите корички и маслото. Варите до сгъстяване - 10 мин (все пак са за децата) и след това изваждате лимоновите корички. По желание в крема, може да се сложи и една ванилия.
За украса: Ягоди и банани. Може и малини. Всичко е по ваш вкус!
Да ви е вкусно ;-)
Домашни палачинки - сладки и солени
Продукти за палачинките:
3 яйца, около 200 гр. брашно, 20гр. меко масло,
1 ванилия, щипка сол, 200 мл. прясно мляко;
Продукти за плънката:
За солените палачинки: крема сирене, копър, малко чесън (смесени)
По желание - кашкавал (настърган), маслини, шунка, филе;
За сладките - боровинки, ягоди и т.н.
Приготвяне на палачинките:
Яйцата се разбиват добре, след това се прибавя маслото, ванилията и солта и отново се разбива. Към така получената смес се прибавя брашното (най-добре на око, докато получите желата консистенция). Да не забравите да сложите малко масълце на тигана, както и върху всяка навита палачинка.
Сглобяване: Солените палачинки се сглобяват още на котлона - когато е готова от едната страна, палачинката се обръща и от другата и се редят желаните солени продукти.
Навива се на руло и се маже с масълце.
Аз направих няколко вида: с крема сирене и маслини; с крема сирене + филе и кашкавал; кашкавал + сирене;
За гости, палачинките може да се нарежат на колелца и да се сложат парти клечици ;-)
Сладките палачинки се мажат със сладко или плодове.
/Излизат около 10-12 палачинки/
Да ви е вкусно ;-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар