Торта Борда (от тетрадката на баба Вили)
Продукти: 4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
6 суп. лъжици студена вода
150 гр. захар
125 гр. брашно + 1 ч.л. бакпулвер
25 гр. какао
1 ч.л. канела
Отеделят се жълтъците от белтъците на 4 яйца. Белтъците се разбиват на сняг с 6 суп. лъж. студена вода. След разбиването се прибавя 150 гр. кристална захар, разбитите жълтъци, 125 гр. брашно, 25 гр. какао, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер; Пече се на 180 градуса, 25 минути.
След изстиване, блатът се разделя на две.
За Крема: 3 кофички сметана (750 гр.) се разбиват с 75 гр. пудра захар.
Половината от крема се намазва върху първия блат, а др. половина - отгоре.
Украсява се пожелание с плодове (сладко от смокини, банани, орехи и др.
Блатовете да се сиропират (вода, захар и 1 малка лъжичка ром).
Да ви е вкусно! ;-)
Домашна торта (от тетрадката на баба Вили)
Продукти: 3 яйца1/2 ч.ч. лио
1 ч.ч.захар
2 суп.лъж. кис. мляко
1/2 ч.л. хлебна сода
Приготовяне: Замесва се тесто, което се разделя на 5 части. Те се пекат поотделни. След като изстинат се поръсват с орехи. Намазват се с крем и се поръсват с орехи.
Съвет на Деси: Лично аз бих изпекла две отделни форми за торта или дори една по-дълбока и след това да преценя на колко блата ще оформя ;-)
За Крема: 1 голяма сметана
2 ч.л.желатин
8 с.л. пудра захар
5 белтъка
сладк, орех,ром или коняк
Сглобяване: Сметаната се разбива с 4 с.л. пудра захар. Белтъците се разбиват с др. 4 с.л. пудра захар. Желатинът се слага във вода и се оставя да набъбне, след това се разтваря на водна баня; към сметаната се прибавя желатина, сладкото, орехите, белтъците, като се бърка с дървена лъжица. Получената смес се поставя в съд; след това се поръсва с шоколад и се поставя в хладилника. Може да се прави като торта.
Торта с моркови (от тетрадката на баба Вили)
Продукти за блата:
6 яйца, 300 гр. моркови, 1 ч.ч. орехи (около 250 гр).
2 с.л. галета, кората на 1 лимон
1 ч.л. бакпулвер + 1 ванилия и 300 гр. захар;
Продукти за крема:
2 сметани се разбиват с 8 с.л. пудра захар
Приготвяне на тортата:
Разбиват се много добре яйцата със захарта; прибавят се морковите, настъргани на ренде, смлените орехи, галетата и кората от лимона, бакпулвера и ванилията.
Пече се в умерена фурна до зачервяване. Като изстине добре се разрязва на две.
Сглобяване: Поставя се първият блат и се намазва с крема, след това се поставя втория блат отгоре и пак се маже с крема. Отгоре се украсява пожелание. (може само с орехи и/или плодове, малки морковчета от захарно тесто и т.н.)
Да ви е вкусно ;-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар