Мекици (от тетрадката на баба Вили)
Продукти: 1 коф. кис. мляко1 ч.ч. прясно мляко
мая
1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода
1 кг. брашно
Приготвяне: Омесва се тесто, което се слага в хладилника и се използва на другата сутрин. Разточва се тънко и се първи в сгорещено олио. От него могат да се правят и милинки.
Тутманик (от тетрадката на баба Вили)
Продукти: 1/2 кг. сирене
мая, колкото кибритена кутийка
1 яйце
1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1/4 мас (или 250гр. масло)
1 кг. брашно
Приготвяне: Омесва се средно меко тесто, поставя се в марля и се пуска в топла вода, за да втаса. Когато тестото изплува значи е готово. Разделя се на три части. Потапяме едната част в масло и я разтиламе; наръсваме със сирене. Правим така и с другите кори. Навиваме корите като дрехи за извиване и го поставяме да се пече в судена фурна.
Съвет на Деси - ако не ви се рискува с потапянето на тестото във топла вода, просто не го правете, а го изчакайте около 1 час да втаса.
Бухти (от тетрадката на баба Вили)
Продукти: 3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
2 ч.ч. брашно
2 ванилии
и захар на вкус (аз сложих 1/2 ч.ч. захар)
Приготвяне на бухтичките (или на малките мекички):
Първо угасяте содата в киселото мляко - тоест слагате 1 ч.л. сода в 1 ч.ч. кисело мляко и просто леко разбърквате. Оставяте на страна за 2 минутки.
След това в дълбок съд разбърквате всико + киселото мляко, в което е содата.
Оформяте на топка и на набрашнен плот месите още малко.
Тестото трябва да прилича на тесто за пица.
Тестото трябва да прилича на тесто за пица.
Върху набрашнен плот се разточва тънко тесто. С помощта на кафеена чашка се изрязват малки кръгчета. Пържат се на силен огън и се поръсват с пудра захар.
Да ви е сладко и ароматно ;-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар