Бухти, тутманици и мекици

Мекици (от тетрадката на баба Вили)

Продукти:  1 коф. кис. мляко
                   1 ч.ч. прясно мляко
                   мая
                   1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода
                   1 кг. брашно

Приготвяне: Омесва се тесто, което се слага в хладилника и се използва на другата сутрин. Разточва се тънко и се първи в сгорещено олио. От него могат да се правят и милинки.


Тутманик (от тетрадката на баба Вили)


Продукти:  1/2 кг. сирене
                   мая, колкото кибритена кутийка
                   1 яйце
                   1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1/4 мас (или 250гр. масло)
                   1 кг. брашно

Приготвяне: Омесва се средно меко тесто, поставя се в марля и се пуска в топла вода, за да втаса. Когато тестото изплува значи е готово. Разделя се на три части. Потапяме едната част в масло и я разтиламе; наръсваме със сирене. Правим така и с другите кори. Навиваме корите като дрехи за извиване и го поставяме да се пече в судена фурна.
Съвет на Деси - ако не ви се рискува с потапянето на тестото във топла вода, просто не го правете, а го изчакайте около 1 час да втаса.



Бухти (от тетрадката на баба Вили)


















Продукти:   3 яйца
                    1 ч.ч. кисело мляко
                    1 ч.л. хлебна сода
                    2 ч.ч. брашно
                    2 ванилии 
                    и захар на вкус  (аз сложих 1/2 ч.ч. захар)
Приготвяне на бухтичките (или на малките мекички):  
Първо угасяте содата в киселото мляко - тоест слагате 1 ч.л. сода в 1 ч.ч. кисело мляко и просто леко разбърквате. Оставяте на страна за 2 минутки.
След това в дълбок съд разбърквате всико + киселото мляко, в което е содата.
Оформяте на топка и на набрашнен плот месите още малко. 
Тестото трябва да прилича на тесто за пица.
Върху набрашнен плот се разточва тънко тесто. С помощта на кафеена чашка се изрязват малки кръгчета. Пържат се на силен огън и се поръсват с пудра захар.
Да ви е сладко и ароматно ;-)




Няма коментари:

Публикуване на коментар