Кремове и глазури

Крем (от тетрадката на баба Вили)

Продукти: 1 голяма сметана
                   2 ч.л. желатин
                   8 с.л. пудра захар
                   5 белтъка
                   сладко и орехи
                   ром или коняк

Приготвяне: Сметаната се разбива с 4 с.л. пудра захар;Белтъците се разбиват с  др. 4 с.л. пудра захар. Желатинът се оставя в малко вода да набъбне, след това се разтваря на водна баня; към сметаната се прибавя желатина, сладкото, орехите, белтъците, като се бърка с дървена лъжица. Получената смес се поставя в съд; след това се поръсва с шоколад и се поставя в хладиника. Може да се прави и като торта.


Шоколадова глазура (от тетрадката на баба Вили)

Продукти:  100гр. пудра захар
                   150гр. шоколад
                    80мл. вода
                    20гр. олио/масло

Приготвяне: Шоколадът де настъргва и се смесва със захарта. Добавя се затоплената вода, която се бърка добре. Сместа се слага на огън и се бърка до сгъстяване.


Течен шоколад (от тетрадката на баба Вили)

 Продукти: 1 ч.ч.захар +  още 2 с.л. захар
                   1 ч.ч. вода
                   1 пак. масло
                   1 кутия сухо мляко
                    5 с.л. какао

Приготвяне:  Захарта и водата се варят, прибавя се и маслото. Сухото мляко и какаото се смесват. Към тях се прибавят разтопеното масло и захарта. Разбиват се и се прецеждат през сито.

Няма коментари:

Публикуване на коментар