понеделник, 29 април 2013 г.

Великден

Здравейте на всички и честит Велики Понеделник!

Завръщам се след дълга пауза с една моя рецепта за страшно вкусен козунак,
точно за предстоящия празник - Великден.
Надявам се да сте събрали нови сили, след Цветница и отново да запретнете
ръкави и да оплескате кухнята.
Успех! ;-)

Великденски козунак














Продукти:    2-3 яйца
                     1/2 ч.ч. прясно мляко
                     1 кафеена чаша олио
                     120 гр. меко масло
                     1/2 кг  брашно
                     1/2 кубче мая
                     130 гр. захар- около 1    
                     ч.ч. захар + щипка сол
                     1-2 ванилии 
                     захар за поръсване - може кафява и еднин жълтък за намазване
                   
  /70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
                     
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа

Приготвяне на козунака:  
Подбърква се каша от топлото мляко (в което е разтворена маята),  малко от захарта, солта, яйцата и част от брашното. Оставя се на топло да втаса (за около 5-10 мин). След това се добавя останалата захар, олио, масло, брашно и ванилията. Меси се, като ръцете се потапят в мазнина (разтопено масло или олио). Оставя се повторно да втаса (около 40 мин), след което се омесва заедно с ядките (стафиди, бадеми и т.н.) . Тестото може да се раздели на фитили и да се сплете на 3 (три) или 4 (четири)  плитки. Поставя се във форма, застлана с хартия за печене.  Оставя се пак да втаса и се намазва с жълтък, разбит с малко вода и отгоре може да се поръси със захар (може и кафява).  Пече се в умерена фурна за около 18-30 мин. Очаквайте още рецепти за празника ;-)

Да ви е сладко и ароматно ;-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар