вторник, 16 април 2013 г.

Торта Борда

Здравейте!
Много мислих за днешната рецепта и реших тя да е "Торта Борда".
Баба Вили разказва, че тази торта се казва така, защото е взета от списание "Борда".
Аз лично не си спомням това списания ;-), но няка тя бъде специално за всички които знаят за какво става дума.

Торта Борда (от тетрадката на баба Вили)













Продукти: 4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
                  6 суп. лъжици студена вода
                  150 гр. захар
                  125 гр. брашно + 1 ч.л. бакпулвер
                  25 гр. какао
                  1 ч.л. канела

Отеделят се жълтъците от белтъците на 4 яйца. Белтъците се разбиват на сняг с 6 суп. лъж. студена вода. След разбиването се прибавя 150 гр. кристална захар, разбитите жълтъци, 125 гр. брашно, 25 гр. какао, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. бакпулвер; Пече се на 180 градуса, 25 минути. 
След изстиване, блатът се разделя на две.

За Крема: 3 кофички сметана (750 гр.) се разбиват с 75 гр. пудра захар. 
Половината от крема се намазва върху първия блат, а др. половина - отгоре. 
Украсява се пожелание с плодове (сладко от смокини, банани, орехи и др. 
Блатовете да се сиропират (вода, захар и 1 малка лъжичка ром).

Да ви е вкусно! ;-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар