Здравейте на всички и честит Велики Понеделник!
Завръщам се след дълга пауза с една моя рецепта за страшно вкусен козунак,
точно за предстоящия празник - Великден.
Надявам се да сте събрали нови сили, след Цветница и отново да запретнете
ръкави и да оплескате кухнята.
Успех! ;-)
ръкави и да оплескате кухнята.
Успех! ;-)
Великденски козунак
Продукти: 2-3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 кафеена чаша олио
120 гр. меко масло
120 гр. меко масло
1/2 кг брашно
1/2 кубче мая
130 гр. захар- около 1
ч.ч. захар + щипка сол
1/2 кубче мая
130 гр. захар- около 1
ч.ч. захар + щипка сол
1-2 ванилии
захар за поръсване - може кафява и еднин жълтък за намазване
/70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа
/70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа
Приготвяне на козунака:
Подбърква се каша от топлото мляко (в което е разтворена маята), малко от захарта, солта, яйцата и част от брашното. Оставя се на топло да втаса (за около 5-10 мин). След това се добавя останалата захар, олио, масло, брашно и ванилията. Меси се, като ръцете се потапят в мазнина (разтопено масло или олио). Оставя се повторно да втаса (около 40 мин), след което се омесва заедно с ядките (стафиди, бадеми и т.н.) . Тестото може да се раздели на фитили и да се сплете на 3 (три) или 4 (четири) плитки. Поставя се във форма, застлана с хартия за печене. Оставя се пак да втаса и се намазва с жълтък, разбит с малко вода и отгоре може да се поръси със захар (може и кафява). Пече се в умерена фурна за около 18-30 мин. Очаквайте още рецепти за празника ;-)
Да ви е сладко и ароматно ;-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар