Великденски козунак
Продукти: 2-3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 кафеена чаша олио
120 гр. меко масло
120 гр. меко масло
1/2 кг брашно
1/2 кубче мая
130 гр. захар- около 1
ч.ч. захар + щипка сол
1/2 кубче мая
130 гр. захар- около 1
ч.ч. захар + щипка сол
1-2 ванилии
захар за поръсване - може кафява и еднин жълтък за намазване
/70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа
/70 гр.стафиди,1 локум (кутиика) и белен бадем (50-100 гр.)/
Пожелание може да се сложат и малко орехи - една шепа
Приготвяне на козунака:
Подбърква се каша от топлото мляко (в което е разтворена маята), малко от захарта, солта, яйцата и част от брашното. Оставя се на топло да втаса (за около 5-10 мин). След това се добавя останалата захар, олио, масло, брашно и ванилията. Меси се, като ръцете се потапят в мазнина (разтопено масло или олио). Оставя се повторно да втаса (около 40 мин), след което се омесва заедно с ядките (стафиди, бадеми и т.н.) . Тестото може да се раздели на фитили и да се сплете на 3 (три) или 4 (четири) плитки. Поставя се във форма, застлана с хартия за печене. Оставя се пак да втаса и се намазва с жълтък, разбит с малко вода и отгоре може да се поръси със захар (може и кафява). Пече се в умерена фурна за около 18-30 мин. Очаквайте още рецепти за празника ;-)
Да ви е сладко и ароматно ;-)
Продукти: 7-8 агнешки котлети (около 700 гр.)
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. джоджен
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. мащерка
1 скилитка чесън
1/2 ч.л. горчица -
Приготвяне на агнешките котлети:
Котлетите се осоляват и се намазват с малко олио.
Всички други подправки (предварително стрити) се втриват от двете страни на месото.
Слага се малко чесънче и отстрани в тавата. Така мариновано месото се слага в хладилка за около 3 часа минимум. Аз ги мариновах от вечерта и на сутринта ги сложих да се пекат.
На силно загрята фурна - 220 ги слагам за около 10 мин, като са покрити с фолио. След това махам фолиото и ги пека около 1 час. За тези, като мен, които не харесват розмарин, може и да не го слагат ;-). За гарнитура се сервира със зелена салата и ориз.
Да ви е вкусно ;-)
Продукти: Агнешка плешка (около 1 000 гр.- 1500)
олио, сол, червен,черен пипер и 3 скилитки чесън - за намазване на плешката
7-10 връзки лук, малко киселец или лапад/спанак (нарязан и осолен),
1 обелен и нарязан на ситно домат и джоджен
1 ч.л. розмарин - клонче отстрани в тавата
За плънката - 1 ч.л. джоджен, 1 каф.ч. ориз, 1 глава лук,
130 гр. пил/агнешки дроб, сол на вкус, половин връзка магданоз и
1ч. л.черен пипер; може и малко настърган морков;
Приготвяне на агнешката плешка:
Месото се осолява и се намазва с малко олио, червен, черен пипер и се шпикова с чесънчето (това означава, че се правят малки разрезчета по месото и там се слага чесънче).
На тиган запържвате лука, добавяте дроба и ориза, както сол, магданоз и черен пипер.
Така вече сте готови с плънката. В оформения джоб на плешката поставяте плънката и печете месото на 180 градуса. Пече се около 3 часа. Като отвреме на време обливате месото със соса от тавата, а и може да го мажете с масълце. Половин час преди да е готово месото се слага нарязания пресен лук, киселеца, домата и малко джоджен (всичко предварително нарязано и осолено. Ако вашата фурна е много силна, може да завиете агнешкото с фолио.
Честит празник!
Агнешки котлетчета
Продукти: 7-8 агнешки котлети (около 700 гр.)
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. джоджен
1 ч.л. розмарин
1 ч.л. мащерка
1 скилитка чесън
1/2 ч.л. горчица -
Приготвяне на агнешките котлети:
Котлетите се осоляват и се намазват с малко олио.
Всички други подправки (предварително стрити) се втриват от двете страни на месото.
Слага се малко чесънче и отстрани в тавата. Така мариновано месото се слага в хладилка за около 3 часа минимум. Аз ги мариновах от вечерта и на сутринта ги сложих да се пекат.
На силно загрята фурна - 220 ги слагам за около 10 мин, като са покрити с фолио. След това махам фолиото и ги пека около 1 час. За тези, като мен, които не харесват розмарин, може и да не го слагат ;-). За гарнитура се сервира със зелена салата и ориз.
Да ви е вкусно ;-)
Агнешка плешка с пресен лук (от баба Вили)
Продукти: Агнешка плешка (около 1 000 гр.- 1500)
олио, сол, червен,черен пипер и 3 скилитки чесън - за намазване на плешката
7-10 връзки лук, малко киселец или лапад/спанак (нарязан и осолен),
1 обелен и нарязан на ситно домат и джоджен
1 ч.л. розмарин - клонче отстрани в тавата
За плънката - 1 ч.л. джоджен, 1 каф.ч. ориз, 1 глава лук,
130 гр. пил/агнешки дроб, сол на вкус, половин връзка магданоз и
1ч. л.черен пипер; може и малко настърган морков;
Приготвяне на агнешката плешка:
Месото се осолява и се намазва с малко олио, червен, черен пипер и се шпикова с чесънчето (това означава, че се правят малки разрезчета по месото и там се слага чесънче).
На тиган запържвате лука, добавяте дроба и ориза, както сол, магданоз и черен пипер.
Така вече сте готови с плънката. В оформения джоб на плешката поставяте плънката и печете месото на 180 градуса. Пече се около 3 часа. Като отвреме на време обливате месото със соса от тавата, а и може да го мажете с масълце. Половин час преди да е готово месото се слага нарязания пресен лук, киселеца, домата и малко джоджен (всичко предварително нарязано и осолено. Ако вашата фурна е много силна, може да завиете агнешкото с фолио.
Честит празник!
Няма коментари:
Публикуване на коментар